покани

Начало | покани | Адаптирана моцартова опера за деца ще бъде представена в София

Адаптирана моцартова опера за деца ще бъде представена в София

Аз детето | 2012-06-25

Адаптирана моцартова опера за деца ще бъде представена в София

Като част от проекта „Класически бивалици“, чиято цел е да популяризира класическото изкуство сред младите у нас, на 27 юни 2012 от 19 ч. ще се изнесат представления на операта „Бастиен и Бастиена“ от Моцарт и кантатата „Училищният директор“ от Телеман в детски вариант. Новаторските постановки ще се представят в зала Биад на ул. „Георги Раковски“ 108 в София.

Специално адаптираните за деца едноактни опера и кантата са първите представления от проекта. Основната му цел е представянето на известни класически произведения по интересен и достъпен за младата публика начин. Режисьор на постановките е Христо Симеонов, който е познат с множество успешни реализации на пиеси и опери, като „ЛюбоФна история“, “Така правят всички“ и други. В кантатата и операта участват както утвърдени професионалисти, като диригентът Георги Патриков, така и нови надежди на българската сцена от младежки камерен оркестър „MozArt“.

„За пръв път представихме адаптацията на „Бастиен и Бастиена“ на детската публика в Плевен преди няколко години. Тогава се убедихме, че постановката неистово забавлява най-малките. Поучихме се от техните реакции и решихме да добавим още интересни елементи в сюжета“, сподели Патриков. „Щастлив съм, че ще можем да представим обогатената версия за първи път в София и искаме да убедим и малки и големи, че хубавата музика не остарява и след 3 века.“

Времетраенето на операта и кантатата също са съобразени с децата – общата им продължителност е не повече от един час. Солистите ще пеят изцяло на български език, а организаторите обещават, че комичните ситуации в „Училищният директор“ и „Бастиен и Бастиена“ ще са интересни и за деца, и за родители. Предвижда се провеждането на още подобни инициативи в рамките на проекта „Класически бивалици“, насочен именно към запознаване и стимулиране интереса на младите към класическото изкуство.

За най-малките организаторите са подготвили игри и други изненади по време на представленията на „Училищният директор“ и „Бастиен и Бастиена“.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град