новини детски

Начало | новини детски | XVIII международен фестивал на маскарадните игри - Перник

XVIII международен фестивал на маскарадните игри - Перник

Диана Георгиева, 13 г., Перник | 2009-01-29

В гр. Перник за пореден път се проведе карнавал на маскарадните игри “Сурва”.
Сурва” е най-големият и зрелищен български обичай и празник! Това е древен български новогодишен ритуал за гонене на злите духове и сили чрез маски и огън! Кукерите са ритуалните фигури наподобяващи демони, а паленето и прескачането на огньове е част от техните ритуали!

Празникът “Сурва” произлиза още от най-древни времена – името си носи от древния бог Зърван (върховен бог на безграничното време). Най-грандиозно от цяла България се провежда в Перник, под звученето на тъпани, викове и звънци! Обичаят е смесица от древна ергенска обредност и български фолклор. Участниците в маскарада се наричат “кукери” или “сурвакари”, които носят страшни маски за прогонване на злите сили. Според обичая, кукерите трябва да са мъже. Маските се изработват от животински кожи и пера.

“Сурва” винаги се провежда през януари в двудневно шествие. В предишните години фестивалът се провеждаше през четири години, но по заповед на кмета на Перник – г-жа Росица Янакиева от тази година (2009) той ще се провежда ежегодно.

Досега в гр. Перник са проведени осемнадесет международни фестивали на маскарадните игри.

Много деца-кукери участваха в Сурва 2009 в Перник – фото поглед
“Сурва 2008"
Сурва 2007 в Брезник – Кукер



Коментари
1 коментар

Денис Евстатиев, 12 г.,

Публикувано на 18.02.2009

яко е да има кукери.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град