Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | „The Sims“ – една от най-успешните видеоигри на всички времена

„The Sims“ – една от най-успешните видеоигри на всички времена

Аз детето | 2017-12-08

„The Sims“ – една от най-успешните видеоигри на всички времена

Има игри, които харесваме за няколко часа, такива, които държат вниманието ни няколко дни и такива, които харесваме винаги и никога не забравяме! Точно една такава игра е посветена на нещо съвсем обикновено. Няма чудновати същества, битки, вълнуващи състезания с коли или нещо такова и въпреки това хората по света я обичат. Почти няма друга такава игра, която да грабва вниманието и на възрастни и на деца. Създавайте хора, дайте им специални черти и характер, управлявайте ги както ви подсказва фантазията – с една дума почувствайте се като бог! Да, – говорим за играта „The Sims“. Няма как да не сте я чували, няма начин!

Повече от къща за кукли

Една от най-успешните видеоигри на всички времена – така наричат днес „The Sims“. При това си представете, че нейните създатели въобще не са очаквали нищо подобно. Те всъщност смятали, че са създали малка бутикова игра за определен тип хора, които биха я харесали. Първоначално дори искали да нарекат играта „Doll House“ („Къща за кукли“) и дори се съмнявали в думите на приятелите си, че ще успеят да продадат поне 160 хиляди копия. За тях това било нещо огромно и на практика абсурдно. Направо се чудим какво ли са казали, когато още в първите няколко месеца след излизането на първата версия са продадени повече от 40 милиона. Сигурно ченетата им са увиснали до земята...

В края на краищата се оказало, че това не е просто дом за кукли, а нещо много по-завладяващо. Майсторски измислена и направена симулация на реалния живот, където всеки играч управлява свой малък свят населен с герои, които имат семейство, дом, ходят на работа или училище, радват се, плачат, боледуват. Също биват отвличани от извънземни, виждат призраци и намират вълшебни дървета, но нали все пак трябва да бъде и игра. Знаем как звучи, но е безкрайно интересно. Тази игра не е просто управление на някакъв виртуален свят и това не е просто игра на вашето въображение, защото героите освен всичко друго и „мислят“ и често правят много изненадващи неща, които придават на играта колорита, който всеки харесва.

Игра по правилата на реалния живот

Всяко момиче или момче, което има сестра, знае, че когато играеш с кукли техните действия зависят само от теб. В „The Sims“ обаче героите живеят по собствени правила с които вие трябва да се съобразявате и да действате според желанията им, като разбира се и те се съобразяват с вашите... донякъде... Между другото точно заради това играта е озаглавена така. Това е съкращение от английската дума „simulation“, което означава симулация. А симсовете са си направо детайлна имитация на истинските хора, които имат същите проблеми като вас, вашите роднини и приятели. Тогава изобщо не е чудно, че играта е толкова популярна и сред деца и сред възрастни. В края на краищата на всеки би му било интересно да види какво би се случило ако беше велик учен, актриса или рок звезда!

Къде се намирам?

Да не говорим, че за някои хора играта изглежда така реална, че понякога се преплита с истинския им свят и те пренасят любовта към симсовете и в реалността, като организират срещи с други играчи в които обсъждат своите герои, техните домашни любимци и дори си дават съвети за обзавеждането на къщите. Но това далеч не е единственият пример за това как играта влияе върху живота и как живота влияе върху играта. Ето още няколко интересни факта:

  • Виртуалните хора в играта говорят на фиктивен език наречен симлиш. Той е създаден въз основа на смесица от няколко истински езика: украински, тагалог (официалния език на Република Филипини), кодовете, използвани за преговори по време на Втората световна война и езика на индианците навахо.
  • Известни изпълнители като Black Eyed Peas, Depeche Mode, Нели Фуртадо и Кейти Пери специално записали най-добрите си хитове изпети на симлиш, за да влязат в музиката към играта.
  • През 2008 година известни дизайнери на мебели също се включили в „The Sims“ като нарисували и измислили мебели специално за играта.
  • Известни дизайнери направили същото като създали различни модели дрехи специално за героите в играта.

Сега остава да ви попитаме играли ли сте някога „The Sims“, харесва ли ви или не? Докато чакаме да споделите с нас в коментарите, отиваме да се направим на богове още мъничко!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град