Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Instagram създава версия за деца, но наистина ли ще е безопасна?

Instagram създава версия за деца, но наистина ли ще е безопасна?

Аз детето | 2021-05-17

Instagram създава версия за деца, но наистина ли ще е безопасна?

За да регистрирате свой собствен профил в социалната мрежа Instagram, трябва да имате навършени поне 13 години. Наскоро стана ясно, че екипът на Марк Зукърбърг разработва версия, която е предназначена за деца между 6 и 12 години. Проектът на Instagram за деца все още е на „много ранен етап“, но се поставя въпросът: Ако има тийнейджъри, които заради влиянието на социалните мрежи, изпадат в депресия и тревожност, как ще повлияе това на по-малките деца?

Концепцията деца да могат да се включват в социалните мрежи не е нещо ново. Именно Facebook лансира през 2017 г. Messenger Kids – приложение, което позволява комуникация на деца с одобрени от техните родители хора. От Facebook обещаха, че приложенията за деца няма да включват реклами и няма да се събират данните на децата потребители. През 2019 г. въпреки това компанията беше атакувана, след като стана ясно, че заради пропуск хиляди деца са разговаряли с хора, които не са били одобрени от техните родители. Facebook разреши проблема като отстрани груповите чатове и коригира грешката в платформата, а Messenger Kids все още е достъпен, пише сайтът zoom.mk.

В момента компанията планира да разшири кръга на потребителите с по-малки деца чрез своето приложение Instagram. Статистиката показва, че най-голямата група от потребителите на социалната мрежа е на възраст между 13 и 34 години, което представлява 37% от общия брой потребители на Instagram. „Ние проучваме как децата биха могли да ползват Instagram под родителски надзор, за да могат да следват своите приятели, да откриват нови хобита и интереси и други“, подчертават разработчиците. Но критиците на социалните мрежи са силно обезпокоени за неприкосновеността на личния живот на децата и въздействието, което социалните мрежи могат да окажат върху тяхното социално и емоционално състояние. „Facebook е една от най-големите заплахи, когато става въпрос за защитата на децата“, смята Раша Абдул-Рахим, един от директорите на Amnesty Tech - дъщерно дружество на Amnesty International. Най-важното, според него, е да се увеличат защитните мерки за децата, които ползват интернет. Остава фактът, че Facebook ще събира личните данни на децата и ще печели от техните подробни профили, смята той.

Освен за неприкосновеността на личния живот на децата, много от защитниците на детските права са обезпокоени и за психологическия ефект, който социалните медии могат да окажат върху толкова малки деца, пише БГНЕС. Изследванията показват, че използването на социалните мрежи предизвиква освобождаване на допамин – невротрансмитер, който помага за работата на мозъка и влияе директно върху центровете на удоволствието. Това вещество се произвежда, когато децата тренират, ядат шоколад и т. н., затова използването на социалните мрежи може да има негативен ефект върху тях.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град