важните неща

Начало | важните неща | 7 важни поуки за живота, които „Рая и последният дракон“ ни даде

7 важни поуки за живота, които „Рая и последният дракон“ ни даде

Аз детето | 2021-03-18

7 важни поуки за живота, които „Рая и последният дракон“ ни даде

Възрастните често смятат, че анимационните филми са само за забавление на децата, че са пълни просто с някакви смешки и понякога малко повече фантазия. Но това отдавна не е така! Анимационните филми са истински шедьоври, които ни карат да се смеем, да плачем, да приключенстваме, без да мърдаме от мястото си и дори дават важни поуки, които да ни помагат през целия живот. Стига да ги запомним! Изключение не е и „Рая и последният дракон“. Новият хит на Дисни разказва историята на смела принцеса, която сама спасява страната си и не чака някой друг да го направи вместо нея. Както и ни дава няколко полезни поуки за живота, докато се вълнуваме от историята ѝ.

Важно е да се доверяваш на близките си

Доверието е централната тема на анимацията. Рая е израснала в свят, разделен на пет страни: „Fang“, „Tail“, „Claw“, „Ridge“ и „Heart“. Жителите на тези земи враждуват помежду си. И единственият човек в целия свят, който все още вярва, че хората могат да се обединят, е бащата на Рая. Но опитът му да установи примирие се превръща в катастрофа, разрушение и предателство към баща ѝ. И сега във всеки човек, когото срещне, принцесата вижда враг. Но в крайна сметка нейната история показва: ако някога сте били предадени, не бива да се разочаровате от целия свят. Наоколо има много добри хора (и дракони), готови да ви предложат подкрепата си.

Понякога, за да се справим с трудностите трябва да сме обединени

След бедствието Рая живее сама шест години, разчитайки само на себе си и своя приятел, бръмбара Тук-тук. Тя е силна и смела принцеса, която знае как да отстоява себе си. Рая е готова да се изправи сама срещу армията от врагове и не разчита на никого. Но запознанството с дракона Сису и жителите на други земи я учи да работи в екип. В края на краищата, бягането от яростните ездачи на гигантски котки, борбата с враждебни племена и изправянето срещу друуните (създания на злото, които превръщат всичко, до което се докоснат в камък) е по-вероятно да завърши успешно в компанията на приятели. Особено когато всеки от тях има талант, който може да помогне за общата битка.

Всеки, когото срещаме има своята история, която го е направила такъв и не сме чак толкова различни

Още от самото начало Рая възприема жителите на други земи като врагове (така е устроен светът, в който тя живее). Но когато тръгва заедно със Сису и опознава хора от различни страни, тя осъзнава, че всеки от тях изпитва същото като нея. Заради друун Рая загубила баща си; Сису, момчето-готвач от стария кораб, и малкият крадец, и привидно страховитият лидер на главорези са преживели точно същото и това ги е принудило да са такива, за да оцелеят. Като цяло заключението е, че не трябва да закачате етикети на хората, а първо трябва да разберете тяхната история.

Понякога си струва да направите първата крачка сами

Рая иска светът да бъде по-добро място и хората да спрат да бъдат зли и измамни. Но самата тя е враждебна към света, както той към нея. Докато драконът не ѝ показва, че  понякога, за да направиш света по-добър, трябва сам да направиш първата крачка. В края на краищата е безсмислено да се натрупва гняв, това води само до разрушение и неразбиране. Важно е да дадете шанс на другия човек и да се опитате да го чуете. И тогава, може би, това ще доведе до щастлив резултат. Може би не. Но си струва да опитате. Ако отговаряте на злото със зло и очаквате светът да се подобри, нищо няма да се промени. 

Трябва да продължите да се борите, дори ако изглежда, че всички останали са се предали

Страната, в която живее Рая, се е наричала Кумандра преди 500 години и всички хора в нея са живели в мир и хармония. Но когато баща ѝ бил предаден и се струвало, че няма смисъл да се опитва да връща тази хармония, особено когато и всички други са се отказали. Но баща ѝ дори в най-критичния момент, застанал сам срещу тълпа врагове, се опита да промени нещо. Сису продължи да вярва до последно, въпреки факта, че успя да опознае хора, за които само богатството беше важно. Накрая самата Рая продължи да се бие, когато вече нямаше надежда за спасение.

Не позволявайте на гнева да ви управлява

По време на филма Рая преживя предателство от човек, когото смяташе за близък приятел. В кулминацията, когато всички хора бяха изправени пред смъртна опасност, тя остави гнева си към него да я води и това засенчи  всички други чувства. Докато приятелите ѝ спасяваха живота си и други хора, тя беше очарована от идеята да се изравни с човека, който според нея е отговорен за случилото се бедствие. Подобни действия могат да доведат до ужасни последици и със сигурност няма да са от полза за никого. Когато светът изглежда несправедлив, нормално е да се чувствате ядосани. Но след като този гняв започне да контролира действията и емоциите, това няма да доведе до нищо добро.

Не подценявайте себе си и силата си

По време на целия филм Рая се надяваше, че великият дракон ще ѝ помогне да спаси баща си и човечеството. Тя непрекъснато повтаряше: „Без теб не мога да събера всички кристали“. Но ако проследите цялата история ще видите, че Рая успя да направи много, точно благодарение на собствените си сили и помощта на приятели.  Историята на Рая показва, че няма нужда да се надяваме на магия или чудо, всичко може да бъде постигнато със собствени усилия. Основното нещо е да вярвате в себе си.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град