новини детски

Начало | новини детски | 7-годишен отива в Дисниленд

7-годишен отива в Дисниленд

Аз детето | 2010-09-09

7-годишен отива в Дисниленд

Седемгодишният Борис Светозаров от София е щастливецът, който спечели националния конкурс „Търси се приказката за Торбалан”. За награда той ще посети Дисниленд в Париж още този петък. Неговата приказка „Торбалан и Роро”, разказваща за самотния дядо Ангел, който изработва фигурки от дърво, трогна журито с председател детският писател Панчо Панчев – Дядо Пънч.

Второ място печели 10-годишната Катерина Арапова от Пловдив, а трето - Лилия Вигенина, 9-годишна, и също от столицата.

Странните и различни хора са също като нас, всеки е уникален и трябва да му се даде шанс. Това е посланието, разказано с простички думи от 7-годишния „писател”. .

“Много малчугани са описали Торбалан като дете, а не като прегърбен старец”, споделят организаторите. Той често е сираче или бедняк, който среща добри хора, помага им в беда и заживява щастливо.

В повечето приказки Торбалан претърпява промяна и от отрицателен образ се превръща в положителен. Забелязва се обаче, че децата са преждевремнно пораснали и вече живеят в „света на възрастните”. Така например Баба Яга се развежда с популярния образ, защото той не й обръща внимание, момиченце е отвлечено от анонимен Торбалан, с когото се запознава в Интернет и др.

Съвременният Торбалан е още диджей, дете без родители, собственик на фабрика, която замърсява въздуха, зъл брат-близнак, водолаз, бизнесмен, магьосник и хакер, който примамва деца, води галактически битки и има небесна кула за наблюдение.

Над 100 деца участваха в националния конкурс за Торбалан на XXI век.



Коментари
5 коментара

Магдалена Малинова, 11 г.,

Публикувано на 10.09.2010

Браво на него!!!Честито и на тримата победители!

Александра Ангелова, 11 г.,

Публикувано на 10.09.2010

Честито!!! Нямаш представа колко прекрасно е там!!Преди месец отидохме със семейството ми в Париж за седмица и ходих там!! приказно е!!!!!!!!! ти си голям късметлия!!

Зари Александрова, 9 г.,

Публикувано на 24.09.2010

ходила съм в Америка но не знам какво е в Париж но браво и на тримата.

Райа Баева, 11 г.,

Публикувано на 24.09.2010

Аз сум била в Париж и много ми хареса там и в Дисний Ленд!!

ДАНИЕЛ КАРАДОЧЕВ, 7 г.,

Публикувано на 28.11.2010

ТОВА КОНКУРС ЛИ Е И АКО Е КОГА ЩЕ ИМА ПАК ТАКЪВ

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град