новини детски

Начало | новини детски | 60 млн. лв. получават школата през новата учебна година

60 млн. лв. получават школата през новата учебна година

Надя Панчева, 12 г., Стара Загора | 2006-09-04

60 млн. лева ще отпусне образователното министерство за оптимизиране на училищната база и за подпомагане на общините през предстоящата учебна година. Това съобщи просветният шеф Даниел Вълчев след годишната среща на регионалните инспекторати по образование в Стара Загора вчера.

10 млн. лева от парите ще отидат за въвеждане на единен стандарт в училище. Общините пък ще получат 35 млн. лева за модернизиране на школските бази. Останалите 15 млн. лв. ще бъдат похарчени за ученически автобуси.

От следващата учебна година школата за първи път ще могат да се финансират допълнително по проекти на Европейския съюз. Просветното министерство ще обучи директорите и педагозите как да кандидатстват по проектите.

Министър Даниел Вълчев съобщи още, че ще бъдат отворени и 28 ресурсни центъра в цялата страна. Те ще работят за приобщаването на децата с увреждания, които ще учат в общообразователни училища.

Бюджетът на образователното министерство предвижда още близо 14 млн. лева за диференцирано заплащане на учителите. Министерството има амбицията всеки десети педагог да получава по 50 процента над заплатата си за добри постижения.

Учебната година ще започне на 15 септември. Тогава точно в 9 часа във всички български училища ще бъде тържествено вдигнат трибагреникът и ще прозвучи първият школски звънец.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град