новини детски

Начало | новини детски | 50% от българските деца ползват интернет още преди да тръгнат на училище

50% от българските деца ползват интернет още преди да тръгнат на училище

Аз детето | 2017-11-09

50% от българските деца ползват интернет още преди да тръгнат на училище

През 2016 г. половината от българските деца са влизали в интернет още преди да тръгнат на училище – този факт бе съобщен днес по време на научно-практическата конференция „Децата и медиите“, съпътстваща 17-тия Международен семинар на фондация „Азия – Европа“, която се провежда днес и утре в аулата на СУ „Св. Климент Охридски“, предаде репортер на БГНЕС.

„Всичко, което правим е с мисъл за нашите деца, за тяхното образование, но и за тяхната безопасност при прилагането и използването на съвременните информационни и комуникационни технологии“. Това заяви ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков в приветствието си в началото на научно-практическата конференция. „Радвам се, че Държавната агенция за защита на детето избра Софийския университет за партньор в този научен форум“, каза той.

Целта на форума е да събере представители на научната общност, НПО сектора, политици и професионалисти, работещи в областите педагогика, образование, право, психология, журналистика, комуникации и високи технологии, които заедно да идентифицират проблеми, да предложат решения, свързани с темата. Конференцията се организира съвместно от Държавната агенция за закрила на детето и СУ„Св. Климент Охридски“. Сред темите на форума, който се провежда днес и утре, са: „Формиране и развитие на дигитално-медийната грамотност“, „Осигуряване на ефективна правна защита на интересите на децата при съвременната медийна среда“, „Етични аспекти на проблема „Децата и медиите“, „Медийна етика и медиен бизнес“ и др.

Най-сериозните санкции за медиите са предвидени за нарушени права на децата, посочи представителят на СЕМ, но добави, че не е по-малка отговорността и на родителите. Въпросът е къде е тънката граница между правото на информация, обществения интерес и нарушаването на правата на децата. Децата вече в интернет с един клик могат да стигнат до каквато искат информация и трябва да се намерят тези нови механизми, които да предпазят децата от опасностите в мрежата, да ги защитим така, че те да пораснат пълноценни граждани, заяви представителят на СЕМ.

От Съвета на децата препоръчаха да се преразгледа съдържанието на медиите, за да не преобладават лошите, а добрите, позитивните новини. Бе отчетено, че сред причините за агресията в училище са не само антипримерите, които медиите показват, но и разминаването между образователните стандарти и потребностите на децата.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град