За родители

Начало | За родители | 5 главни типа преподаватели в детската градина (и как да намерите общ език с тях)

5 главни типа преподаватели в детската градина (и как да намерите общ език с тях)

Аз детето | 2019-05-16

5 главни типа преподаватели в детската градина (и как да намерите общ език с тях)

Всички хора са различни – имат различно мнение по въпросите, различен начин на действие в определени ситуации и различен поглед към света. И макар че всеки преподавател трябва да спазва определени норми и правила, когато се грижи за децата ви, понякога също има различен подход към работата си. След дълго проучване в Германия, Франция и Русия сайтът detstrana.ru, обаче е установил, че между всички възпитатели и преподаватели има няколко главни типа на действия. И сега ви предлагат как да намерите общ език с всеки от тях – за благото на детето, разбира се.

Старата строга школа

Възпитателите, които са по-възрастни са свикнали на различен живот и поглед към него от нас. Затова понякога с такъв преподавател е по-трудно да се разбереш. Така например при кихането на детето, преподавателят определено ще ви изгледа строго и веднага ще проведе с вас цял разпит за здравето му. Това за вас може и да е ненужно, даже и прекалено, но преподавателят просто така е научен и така вижда нещата.

Плюсове: такъв човек ясно знае какво е дисциплина и детето ви скоро ще разбере това, бъдете сигурни. В групата на такъв възпитател винаги има ред и чистота, и дори Карлсон няма да може да влети в отворения прозорец (всичко винаги е под контрол).

Минуси: такъв преподавател понякога е прекалено критичен към децата и родителите. Липсва му доброта и малко топлина.

Как да намерим общ език: лесно е – просто говорете повече с преподавателя. Уважавайте неговите методи на обучение, но говорете за чувствата и мислите на детето и накрая всичко ще е наред.

Прекаленият оптимист

При този тип възпитател винаги всичко е наред: децата са прекрасни, родителите са внимателни, времето е отлично. И така е винаги! Детето не е яло на обяд – случва се, детето си е ударило коляното и казва, че го боли – е както са казали хората „юнак без рана не може“.

Плюсове: преподавателите от този тип винаги са усмихнати, спокойни и балансирани. Децата няма да почувстват никаква негативност или лошо настроение.

Минуси: често се случва възпитателите да не успяват да разберат ако детето се притеснява от нещо.

Как да намерим общ език: говорете повече с детето за живота му в групата, от менюто до моментите в които играе навън и как заспива. Ако нещо не е наред, говорете с преподавателя – той със сигурност ще ви разбере ако му обясните всичко ясно.

Приятелят

Обикновено такъв възпитател е млад и енергичен. Той е готов да се занимава с децата през целия ден без да му омръзне и за миг. Винаги ще им измисля разнообразни игри и дейности. Общува с тях от сърце и като с равни. Така ще говори с вас: не само за детето в самата градина, но и за детето, когато е у дома.

Плюсове: с такъв учител детето ще се чувства прекрасно – спокойно, ще ходи с желание на детска градина.

Минуси: дисциплината с такъв педагог може да накуцва и след шест месеца разговори, когато взимате детето ще разберете, че този човек знае почти всичко за вас.

Как да намерим общ език: поддържайте дистанция в комуникацията. Ако не харесвате нещо в поведението на детето (включително в неговата дисциплина), говорете директно за това. Преподавателят невинаги трябва да е само приятел, той трябва да разбира и грешките си.

„Бабата“

Преподавател ангел: мил, нежен, разбран и спокоен. Той ще даде на всяко дете чувството за домашен уют. Ще го научи да ви помага, да полива цветята и дори да плете.

Плюсове: преподавателят приема всяко дете като свое. Кара всеки да се чувства комфортно. С тях децата ще се чувстват не само весели, но и обичани.

Минуси: с такова отношение обаче понякога се случва възпитателят да се държи наистина като ваша майка и да ви дава всякакви инструкции за това как да се грижите или да възпитавате детето си у дома.

Как да намерите общ език: уважавайте и ценете такъв преподавател, а когато ви се струва, че се замесва прекалено много в личния живот на семейството – просто му го кажете, той ще разбере веднага.

Мери Попинз

Педагог от такъв тип е умен, взискателен и строг, когато е нужно. Той обаче знае и кога трябва да прави забележка на децата, но и кога да ги хвали. Той може да разказва приказки по такъв начин, че когато вземете детето от детска да се окаже, че не само е запомнило приказката идеално, но дори е научило и няколко нови думи.

Плюсове: при такъв педагог детето се учи на дисциплина и научава важни неща за живота.

Минуси: дисциплината лесно се простира до родителите, но не всеки харесва това. Развързаните плитки и нецензурният език няма да се харесат. Учителят ще ви разкаже директно за това и ще ви обясни как не възпитавате детето си както трябва, дори и да не сте виновни вие, а самият той.

Как да намерите общ език: кажете това от което не сте доволни директно, но и спокойно и учтиво и няма как да не се разберете.

И така, възпитателите са различни, но ние не сме съвършени. И е необходимо да се намери общ език: в края на краищата – всички имаме обща кауза – да отгледаме добри, мили, възпитани, умни и щастливи деца.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град