Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | 5 бързи и лесни начина да освободите място във вашия Android смартфон

5 бързи и лесни начина да освободите място във вашия Android смартфон

Аз детето | 2018-02-27

5 бързи и лесни начина да освободите място във вашия Android смартфон

О, каква беда ни се случи ей сега! Искахме да инсталираме една нова и добре изглеждаща игра, но смартфона ни ревна в тоз час – нямам повече свободно място аз! Последва нещо не толкова поетично, което няма как да споделим с вас, но е факт, че това се случва на всеки. Колкото и място да имаш на телефона си, след всички снимки, игри, приложения, ъпдейти, видеа и какво ли още в един момент мястото се изчерпва. Рано или късно това се случва и тогава трябва да направиш нещо, защото вече не можеш да направиш дори и една снимка или да инсталираш и най-малкото приложенийце. Естествено можете да качите снимките някъде в личното ви интернет пространство или пък да ги прехвърлите на компютъра, но това изисква време. А малко свободно място може да ви трябва например точно сега, защото кога друг път ще имате шанса да снимате майка си с изцапано с торта лице например.

Точно за такива случаи подготвихме за вас тези 5 лесни и бързи начина за освобождаване на малко свободно пространство на вашия смартфон с Android.

1. Изтриване на кешираните карти

Ползвали ли сте някога някакви карти на телефона си? Дори и само ей така от чист интерес. Тогава сега ги проверете, защото със сигурност поне една се е изтеглила, за офлайн ползване. Това означава, че в момента имате карта на България или Австралия в паметта на телефона си, която може да заема стотици мегабайти, а понякога дори и един гигабайт скъпоценно пространство. Така че просто отворете приложението за карти и вижте дали имате изтеглени такива. В Google Maps, за да премахнете офлайн карти, трябва да отворите секцията „Изтеглени области“, след това да откриете ненужните зони в списъка и да ги премахнете, като кликнете върху бутона „Изтриване“.

2. Изтрийте запазените плейлисти

Всеки от нас има музика на телефона си, която да слуша, това е факт. Независимо дали използвате музика качена на телефона или някое стрийминг приложение чрез което слушате направо през интернет, все се заема пространство. Защото всяко едно от тези приложения записва песните, които слушате най-често, за да запомни и да ви ги пуска. Това обаче също заема доста пространство. Затова потърсете в паметта на телефона си специалната папка (директория), която се казва „playlists“ и вижте дали пък няма някакви файлове там.

3. Отървете се от излишните видеа и снимките

Всяка година камерите на смартфоните стават все по-мощни и с по-специални възможности и ефекти, което пък кара снимките и видеата, които правят освен по-хубави да заемат и повече памет. Днес любителите на многото снимки могат да ги правят по всяко време и място, което означава, че само за една разходка до парка например можете да направите снимки, които да заемат дори и няколко гигабайта. Най-удобното решение на този проблем е автоматично да изпратите снимки и видеоклипове на едно от облачните хранилища. Ако използвате Google Photo например това ще стане много лесно. Лесно можете да ги качите в лично пространство в интернет, а дори и да ги архивирате, така че да заемат двойно по-малко място.

4. Изтриване на кеша на браузъра

Ако активно сърфирате от мобилно устройство, кешът на браузъра може да достигне значителни размери. В борбата за свободно пространство всеки мегабайт е важен, така че не пренебрегвайте тази възможност. Най-подходящият начин за почистване, разбира се, е да се намери в настройките на браузъра специален бутон, отговорен за премахването на файловете, запазени от браузъра. В Google Chrome се намира под „Лични данни“ > „Изчистване на историята“. Не забравяйте също така да погледнете в папката за изтегляне и да я изчистите от всички изтегляния, които вече не ви трябват.

5. Отървете се от забравени игри

В каталога на Google Play има толкова интересни игри, че е трудно да не инсталирате няколко наведнъж, с надеждата, че някой ден ще има време да играете на тях. Но доста от игрите не са толкова интересни колкото изглеждат и в един момент просто продължават да заемат място в смартфона. Можете спокойно да се отървете от тези, които сте играли само веднъж и не са ви харесали. Повярвайте, те заемат наистина много място. Ако имате инсталиран софтуера за Google Play Игри, той ще запази всички имена на игри, които сте инсталирали и дори постиженията ви за всяка от тях. Така че дори и играта да ви е скъпа по сърце, ако ви трябва място точно в този момент спокойно можете да я деинсталирате, а след това да я инсталирате отново и този софтуер ще възстанови мястото до което сте стигнали!

Това е всичко! Лесно и бързо, за повече място!

Снимка: pixabay.com

Вижте още полезни съвети за вашето устройство:
5 съвета как да снимате със смартфона като професионалисти
Хитринки, които ще ви помогнат да зареждате смартфона си по-рядко
Седем полезни и интересни функции на Android, за които не сте и подозирали



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град