Лаборатория

Начало | Лаборатория | 26 супер готини и ледени експеримента за лятото: експеримент първи

26 супер готини и ледени експеримента за лятото: експеримент първи

Аз детето | 2015-08-03

26 супер готини и ледени експеримента за лятото: експеримент първи

Всички толкова много очаквахме лятото и то дойде. И то как... толкова е горещо, че дори понякога не ни се играе навън, просто не се получава. Е, стига ако не сме на почивка на море или планина – там всичко става по-хубаво и горещината не се усеща толкова много. И могат да се измислят страхотни игри, но какво ще кажете между игрите да си направите и някой друг специален летен и прохладен експеримент. Не се бавете точно сега му е времето, защото те се получават само на топло време и навън. Освен забавни са и прохладни, защото включват вода и лед.

Ще ви представим серия от 26 експеримента по един нов за почти целия месец август, месецът за почивки и игри. Да започваме!

Лятото точно дойде и ние се сетихме за зимата, за пухкавия бял сняг и забавните игри в него, за красивите снежинки, които изглеждат така все едно са нарисувани от художник. Малко по-малко се замечтахме отново за зимата, от нея обаче ни делят цели два сезона. Затова ние решихме хем да утолим желанието си за сняг, хем да се позабавляваме с този забавен експеримент, чрез който ще си направим красиви летни снежинки. Всичко става лесно, трябва ни само малко прах боракс, който се продава в аптеките и още няколко неща, които има във всеки дом. Разберете как се образуват кристалите в този забавен експеримент с оцветител за храна, а също така ще ви остане и красива декорация – спомен от него!

Нека да експериментираме, ще ви трябват:

  •     конец
  •     буркан с широко гърло
  •     бели сламки
  •     син оцветител за храна
  •     вряща вода (тук задължително трябва да ви помогне възрастен)
  •     боракс
  •     малка дървена пръчка или молив

Следвайте внимателно инструкциите:
1. Вземете бяла сламка и я нарежете на три части с един и същ размер. След това завържете тези три еднакви парчета по средата за всяко друго, все едно ще правите цвете. Уверете се, че точките на вашата фигура са с една и съща дължина.
2. Завържете парче конец за върха на едната сламка. След това за конеца вържете края и на молива и дървената пръчка. Това е много важна стъпка, защото така ще можете да довършите снежинката без да се нараните или изцапате.
3. Внимателно напълнете буркана с вряла вода (нека и възрастен се включи в тази част).
4. Добавете три супени лъжици боракс и разбъркайте, докато се разтвори. Ако остане малко прах на дъното на буркана, не се притеснявайте не е проблем.
5. Добавете малко син оцветител за храна, ако искате да дадете на вашата снежинка хубав синкав оттенък.
6. Хванете вашата снежинка от сламки и я потопете в буркана, като я държите с помощта на молива или пръчката и много внимавайте, ръката ви не трябва да се озовава в буркана.
7. След това оставете молива да виси отвън, подпрян на гърлото на буркана, както е показано на картинката и оставете снежинката така, тя трябва да престои цяла нощ там, а не би ви се искало да я държите през цялото време.

 


8. Както казахме оставете снежинката през нощта и когато се върнете на сутринта ще намерите снежинката покрита с кристали! Освен, че сте извършили интересен експертен, сте направили и страхотна декорация, която можете да покажете на вашите приятели и да украсява стаята ви, точно като диплома за професор. ;-)
Защо се получава така?
Кристалите се състоят от молекули, подредени в повтарящ се модел, който се простира във всичките три измерения. Бораксът е известен също като натриев борат, той обикновено се намира под формата на бял прах, съставен от безцветни кристали, които лесно се разтварят във вода. Когато добавяте боракс към врящата вода, вие разтваряте кристалите много повече, отколкото бихте могли, ако го добавите към студена вода. Това е така, защото по-топлите водни молекули се движат по-бързо и са по-раздалечени една от друга, което дава повече място на кристалите да се разтворят. След това оставяйки за една нощ сместа, водата се охлажда и водните молекули се движат близо една до друга и тя не може да побере толкова много от разтвора на боракс. Кристалите започват пак да се допират един до друг и така вие имате красива лятна снежинка!
 

 
 



Коментари
1 коментар

Ивелина , 12 г.,

Публикувано на 05.08.2015

А какво е боракс? И от къде мога да си го взема?
От редакцията: Помолете родителите ви за това.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град