За родители

Начало | За родители | 15% от играчките на българския пазар са опасни

15% от играчките на българския пазар са опасни

Аз детето | 2017-03-20

15% от играчките на българския пазар са опасни

Над 90% от играчките у нас, а и в цяла Европа, идват от Китай. Последното проучване на пазара на играчки у нас показа, че 15% от тях са опасни и носят риск за здравето и живота на децата. При избора на играчка за дете е важно да пазаруваме от специализирани магазини и сайтове, да прочетем внимателно етикета и инструкциите за използване. Важно е също да избираме играчки, подходящи за съответната възраст на детето. На етикета задължително трябва да е отбелязано за каква възраст е подходящ продуктът.

Не купувайте играчки с малки части за деца под 3-годишна възраст. За играчките, които трябва да се сглобяват, трябва внимателно да се следват инструкциите. Каквито и да са играчките, дръжте под око децата, докато играят. Не всички играчки от Китай са опасни, коментира Теменужка Грънчарова от Държавната агенция за метрология и технически надзор пред bTV. От пазара се изтеглят и продуктите, които на пръв поглед не са опасни за децата, но нямат никакви етикети – информация от какво са направени, знак дали са подходящи за деца под 3-годишна възраст, обясни експертът. Меките играчки например трябва да имат етикет за поддържане на хигиената – как да се почистват. Играчките могат да са опасни и с друго – да шпионират децата ни. Подобни кукли и роботи предизвикаха скандал в Германия и Норвегия и вече са забранени от германския регулатор. Идеята на тези играчки е детето да може да разговаря с тях, но целият разговор се записва и информацията се предава към дружеството в САЩ, което е разработило технологията, обясни Деян Петров от асоциацията „Активни потребители“.

Информацията се продавала на дружества, с които производителите имат договори. Куклите се използват и за рекламиране на хранителни продукти.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град