спорт

Начало | спорт | 14-годишен чупи рекорди по вдигане на тежести в Канада

14-годишен чупи рекорди по вдигане на тежести в Канада

Аз детето | 2014-02-07

14-годишен чупи рекорди по вдигане на тежести в Канада

Българче стана първенец в Канада по вдигане на тежести в категорията до 56 килограма. 14-годишният Николай Александров грабна златен медал като счупи рекорди, които не са били подобрявани от две десетилетия. Момчето успя да изхвърли 87 кг и да изтласка 110 кг. Това автоматично го класира за канадското първенство за мъже и жени, което ще се състои през май в Саскатуун, Съскечуан.

Николай е състезател на юношеския отбор на Онтарио. За да стигне до първенството най-напред трябва да премине в мъжкия отбор на Онтарио. Затова ще се пребори със съперниците си на Ontario Senior Championship през март. Николай е син на Александър Върбанов – трикратен световен и трикратен европейски шампион по вдигане на тежести. Върбанов има и бронзов медал от Олимпиадата в Сеул 1988. Семейството живее в Торонто. Детето тренира близо 3 години и половина в школата на баща си "Varbanov School of Weghtlifting" в Торонто. Състезава се от почти 18 месеца. Златния си медал печели още на първия си национален турнир. Майка му – Ирина, казва за него, че „Има страхотна психика на състезания. Точно в моментите на най-голямо напрежение той успява да се мобилизира, да изключи всякакви външни дразнители и да вложи максималното в спорта.” Жал й е, че Ники не може да се радва пълноценно на детството си и да играе с връстниците си. Вместо забавленията, той прекарва часове наред в тренировки.

„Кое друго дете има баща, който три пъти да е световен шампион", казва Николай и добавя, че е особено щастлив, че баща му е и негов личен треньор. Детето осъзнава, че със спорта ще е до време и от година насам обмисля варианта да стане добър сърдечно-съдов хирург. Съчетава еднакво добре уроците и състезанията и макар само на 14 вече осъзнава, че трябва да подсигури бъдещето си.

Източник:www.dobrich24.com



Коментари
1 коментар

Диди , ,

Публикувано на 07.02.2014

Евала!!! Браво на момчето, браво, браво!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град