новини детски

Начало | новини детски | 13-годишен цигулар покорява големите сцени

13-годишен цигулар покорява големите сцени

Аз детето | 2017-10-19

13-годишен цигулар покорява големите сцени

Музиката е неизменна част от живота му, а голямата му мечта е да покори света. Лесно ли е да бъдеш талант в България и колко дълъг е пътят на успеха? Разказват Михаела Карабельова и операторът Петър Симеонов от Bulgaria ON AIR. Добре дошли в света на Кай, малкото момче с голямата дарба. Всичко започва преди 10-години, когато едно дете се влюбва в Моцарт. Тогава съдбата начертава пътя му занапред – да бъде талант, а цигулката да е негов спътник.

„Баба ми ме запозна с цигулката на 7-годишна възраст, сравнително късно, защото цигуларите по принцип трябва да започнат на 4 години“– така започва да разказва историята си момчето. Днес Кай вече е на 13 и е ученик в музикалното училище в София, а успехите му започват само няколко месеца след първия му допир с музикалния инструмент.

Днес за талантът на младият цигулар се грижи Благородна Танева. Преподавателката в музикалното училище признава, че таланти като него се срещат рядко. „Съвсем отговорно мога да кажа, че в моята немалка практика Кай е от най-талантливите ученици, които съм имала.“ – с радост споделя преподавателката. До момента цигулката на Кай е трогнала стотици хора. Но да си талант в България не е лесна работа. „Не знам дали е известно на нашата общественост, че да отиде едно дете на конкурс родителите му поемат всички средства. Държавата не участва. Това са път, хотел, храна...“ – продължава разказа си Благородна. Въпреки това, Кай е устремен към голямата сцена и мечтае един ден неговата цигулка да покори целия свят. А дотогава ще се труди упорито и ще се надява талантът му да бъде забелязан.





Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град