любопитно

Начало | любопитно | 12 април е празник на космонавтите

12 април е празник на космонавтите

Аз детето | 2022-04-12

12 април е празник на космонавтите

Мечтали ли сте някога да сте космонавт поне за миг? Да се впуснете в приключение в необятния Космос и да видите най-чудноватите неща в галактиката. Ако е така, надяваме се да сбъднете тази своя мечта. А ние ще ви пожелаем днес честит празник като на бъдещи космонавти. Защо точно днес ли, ами защото 12 април е Международният ден на авиацията и космонавтиката.

На 12 април светът отбелязва Международния ден на космонавтиката и авиацията. На този ден през 1961 г. е станал първият в историята пилотиран космически полет на космонавта Юрий Гагарин с кораба „Восток“.
В 6 часа и 7 минути по Гринуич – 9 часа и 7 минути московско време Юрий Гагарин излетял и направил с кораба „Восток“ една обиколка около Земята. На височина 7 километра Гагарин катапултира и се приземява с парашут близо до спускаемия апарат, на колхозно поле в Саратовска област.
Целият космически полет е продължил 1 час и 48 минути, но остава завинаги в историята на човечеството като полета на първия космонавт в света.

Началото на практическото усвояване на космоса е поставено на 4 октомври 1957 г. със старта на първия изкуствен спътник на Земята (ИСЗ) от Съветския съюз.
Най-голямото достижение в областта на космонавтиката е стъпването на човек на Луната на 21 юли 1969 година, когато американският астронавт Нийл Армстронг прави първата крачка по повърхността на естествения спътник на Земята с думите: „Това е малка крачка за човек, но огромен скок за цялото човечество“.

Понеже имаме голямото желание да почетем празника подобаващо, ето и няколко интересни и малко смешни космически истории:

  • Членовете на екипажа на Аполо 11, Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс, след завръщането си от Луната, са били принудени да преминат проверка от митническите органи. В графата за произход митническия формуляр е трябвало да напишат „от Луната“. Ще попитате защо? Много просто – космонавтите донесли от Луната товар – лунни камъни и лунен прах и трябвало да го декларират.
  • От всички американски кораби, които летят до Луната, сериозна злополука е настъпила само на Аполо 13 и това се случило на 13 април. Ама че съвпадение...
  • Има паметник, издигнат на Луната. Това алуминиева фигура в скафандър, посветена на паметта на починалите космонавти. На една табела до фигурата са изброени имената на 14 жертви, включително и Юрий Гагарин. До него има и специален паметник за екипажа на Аполо 15.
  • Първият полет до Луната принадлежи на костенурките. Това се случило през 1968 г., когато съветският космически кораб Зонд 5 изпратил няколко костенурки в Космоса. Те били избрани, защото не се нуждаят от голям приток на кислород и могат да издържат дълго без вода.
  • Обратното броене, което неизменно съпътства изстрелването на всички космически ракети, не е измислено от учени и астронавти, а от режисьори. Първото обратно отброяване е включено в германския филм „Жената на Луната“ през 1929 г. за налагане на напрежение. Впоследствие всички космически работници приемат тази техника на броене.
  • На Международната космическа станция има камбана. Тя бие всеки път, когато капитанът на станцията се сменя.
  • В дърворезба намираща се в катедралата на град Саламанка (Испания), която е построена през 12 век, може да се види фигура на космонавт в скафандър. Но тук няма никаква мистерия: фигурата е добавена през 1992 г. Просто такъв бил подписът на един от майсторите реставрирали дърворезбата (той избрал точно тази фигура като символ на XX век).

Снимка: sxc.hu

Още много вълнуващи неща за Космоса можете да прочетете тук.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град