За учители

Начало | За учители | 10 лесни стъпки, с които да избегнете професионалното претоварване

10 лесни стъпки, с които да избегнете професионалното претоварване

Аз детето | 2018-01-19

10 лесни стъпки, с които да избегнете професионалното претоварване

В САЩ и някои страни от Европа го наричат burnout, ние тук си нямаме специален термин, но това не означава, че не ни се случва. Смята се, че такова претоварване е особено характерно за професиите в които се изисква постоянен контакт с хора. Доказано е, че най-застрашени от подобно претоварване са чиновниците и учителите. Особено учителите. Все пак всеки знае, че не е лесно всеки ден да се занимаваш с много деца, при това не само да трябва да им говориш, но и да ги накараш да те слушат и да предизвикаш интереса им. Изчерпване, умора, стрес, недоспиване, нежелание да свършиш работата си, а на по-късен етап дори и отвращение от нея. Всичко това са само част от най-неприятните последици от подобно професионално претоварване.

При това всеки знае, че нещата, които водят до стрес и умора в списъка на българския учител могат да бъдат толкова много. Неуредици в образованието, нови промени в законите, някои от тях толкова неясни, учебници, от които цялото общество се оплаква отново и отново. Недостатъчно време хем да обясниш всичко на учениците, хем да покриеш исканата от теб програма и още толкова много. Все неща, които не могат да се поправят с щракване на пръстите и често въобще не зависят от обикновения учител. Но за да продължава работата безпроблемно и да не вреди на здравето ви все нещо трябва да се направи. Това е причината да ви предложим няколко прости съвета, които да прогонят мрачните мисли, да носят повече удоволствие от работата и в крайна сметка да намалят риска от професионално прегряване. Съветите са лесни и не изискват кой знае какви усилия, но ползата от тях се вижда само след няколко дни!

1. Забавлявайте се с учениците си

Разкажете им някоя шега, кратка история, задайте им загадка, предизвикайте ги с логически задачи. Това ще направи часа интересен както за Вас, така и за учениците Ви. Ще отнеме само една или две минути в началото на часа, но ще помогне всички да се настроят работно и часът ще бъде по-ефективен.

2. Грижете се за здравето си

Физическото здраве рефлектира на вашето емоционално състояние. Не се чувствайте виновни, когато се грижите за себе си. Пропускането на обяда или закуската е лоша идея. Уверете се че се наспивате добре. А защо не и да дремнете след като се върнете вкъщи? Носете удобни обувки. Отделете време за кратка разходка, намерете няколко минути да останете със себе си. Ако успеете да отделите два пъти седмично 30 минути за физическа активност, ще откриете, че по-лесно се справяте с психическия стрес на работния ден. Липсата на време често е просто извинение да си почиваме пред телевизора. Всъщност така изобщо не си почиваме.

3. Научете нещо ново и го споделете с учениците си

Прочетете интересна книга – свързана или не с образованието и споделете с класа. Може дори и да е детска, такава, която учениците Ви в момента четат с удоволствие. Няма да повярвате колко всъщност интересни са те и етикетът „детски“ често никак не им подхожда. Прочетете някоя класика, която винаги сте искали, но все не е имало удобен момент. Гледайте TED Talk презентация! Хората научават нови и полезни неща не само от учебниците. Вие най-добре знаете това.

4. Помогнете на колега

Споделяйте мотивиращия си опит с колегите в училище или онлайн. Ако се включите активно в някой блог, ще видите колко много учители биха отговорили на коментарите ви. Бъдете активни в работата си. Започнете да обръщате внимание на онези аспекти от вашето преподаване, за които наистина вярвате, че са добри. Защо да не стартирате и Ваш блог и да споделите добрите си практики? Около вас има много други колеги, които са изправени пред проблем в класната стая, който вие може би вече сте решили.

5. Направете деня на някого хубав

Обадете се на родител и похвалете детето му. Направете искрен комплимент на ученик, който полага усилия да се справи с материала. Покажете на колега, че наистина оценявате присъствието и подкрепата му. Оставете му бележка на бюрото с няколко хубави думи, пратете му кратък имейл, надпишете му картичка, направете му малък подарък.

6. Усмихвайте се

Опитайте се да се усмихвате даже и тогава, когато не ви е много весело. Застанете пред огледалото и се усмихнете. Усмихнете се на учениците си, когато влизат в класната стая и ще се случат чудеса. Усмивката е заразителна. Обикновено хората отговарят на усмивката с усмивка.

7. Експериментирайте

Бъдете изследователи. Пробвайте нови начини на преподаване, независимо от заобикалящата ви среда. Учениците ще ви подкрепят и ще ви помогнат. Те също нямат нищо против училището да бъде по-разнообразно. Не забравяйте да си водите бележки кое работи и кое не. Така ще се запознаете с вашите успехи и ще имате поводи за малки, но чести празнувания.

8. Мислете положително

Опитайте се да търсите положителните страни в работата си. Това може би няма да промени някои конкретни ситуации, но със сигурност ще спечелите симпатиите на колегите си и скоро ще има и други като вас.

9. Променяйте обстановката в класната стая

Тя е като дом. Всички обичаме да променяме по нещо малко в нашите жилища, за да се чувстваме по-добре. Размествайте чиновете, слагайте постери, окуражавайте учениците да дават идеи как класната стая би могла да стане по-уютна и по-удобна. Все пак в нея прекарвате по-голямата част от деня.

10. Вярвайте на учениците си повече

Покажете им, че им имате доверие. Дори да не отговорят на този жест веднага, с времето те ще погледнат на отношенията си с вас по друг начин. Концепцията на приобщаването не се състои в това да помагаме на някои ученици повече, отколкото на други, а в това самите ученици да намерят смислени за тях начини да участват в това, което правим в класната стая, независимо дали имат трудности с ученето или не.

По материали на Edutopia.org



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град