новини детски

Начало | новини детски | 10-годишно момиче от Пловдив преподава роботика на ученици и студенти

10-годишно момиче от Пловдив преподава роботика на ученици и студенти

Аз детето | 2016-11-10

10-годишно момиче от Пловдив преподава роботика на ученици и студенти

10-годишно момиче от Пловдив преподава роботика на ученици и студенти, съобщава БНТ. Децата и младежите от нейния курс програмират робот, който може да пише, да танцува и да разговаря. Обучението е напълно безплатно и се организира от технологичната общност в града.

Всичко, което умее роботът Калия, е плод на едногодишната работа на 10-годишното момиче Катя и на децата и младежите от нейния курс по роботика.

„Може да ходи, може да запомня лица, може да разбира какво му говориш, да играе футбол, да играе морски шах“, разказва 10-годишното момиче. Още от 7-годишна Катерина започва да се интересува от роботика, окуражавана от баща си, който е програмист. Заедно разучават японска образователна система и съставят достъпно помагало за начинаещи по роботика. С негова помощ момиченцето предава знанията си и на другите.

„Аз учих част от уроците и после ги преподавах, защото нямаше как да науча всичко отведнъж“, споделя Катя, цитирана от БНТ. Момичето не се смущава, че повечето от курсистите ѝ са много по-големи от нея. „Не ми е притеснително, това, че са по-големи ми помага, защото когато трябва да запоим нещо или да програмираме, те просто ни помагат“, казва тя.

„Бях много изненадан, че момиче на нейната възраст може да има толкова много познания, много е интересно“, казва Борислав Драганов, ученик в Професионалната гимназия по електротехника и електроника. Цялата организация на проекта и обезпечаването му са дело на бащата на Катерина и негов колега от технологичната общност в Пловдив.

Курсът е напълно безплатен, за мен е престъпление, когато се искат такси от децата за подобен род извънучебни дейности, хубаво е да има подобни центрове“, казва Виктор Прончев, който е програмист.

Катя и нейният баща планират още курсове по роботика както за начинаещи, така и за напреднали.



Коментари
1 коментар

132 , ,

Публикувано на 15.11.2016

Ако може и в други части на България да го направят?!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град