новини детски

Начало | новини детски | 10-годишно българче победи китайските си съученици на тест по родния им език

10-годишно българче победи китайските си съученици на тест по родния им език

Аз детето | 2018-09-11

10-годишно българче победи китайските си съученици на тест по родния им език

Това е 10-годишната Красиана Стоянова, родом от Велико Търново, момичето в момента учи и живее в Пекин! И макар, че е там само от половин година Красиана вече знае така добре китайски, че е изкарала най-високите точки на теста в пекинско училище. Толкова добре се е справила, че е „победила“ всичките си съученици за които този език е роден!

Това се случило след като се наложило майката на Красиана доцент Искра Мандова да отиде в Пекинския университет по проект. Момичето естествено не искало да прекъсва образованието си за толкова време, затова решило да продължи да учи в пекинско училище. За да я приемат в първи клас обаче момичето трябвало да положи тест, който е задължителен за всички ученици и е част от срочните оценки на децата. Краси трябвало да се яви на първия си тест само няколко месеца, след като въобще започнала да изучава китайските йероглифи. Но резултатът ѝ бил зашеметяващ – 99,5 точки от 100 възможни, пишат от dir.bg За невероятното си постижение търновчето получило награда от училището и предложение да се снима в реклама за онлайн приложение за изучаване на китайски. В края на годината, на втория тест Краси постигнала 91 точки и отново се оказала най-добрата в класа си, в който е единствената чужденка.

Момичето обаче учи и в неделно българско училище в Пекин, като се води от родната учебна програма за ІІІ и ІV клас, за да може да положи приравнителни изпити и да тръгне на 15 септември със съучениците си, които са четвъртокласници, в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“. „Краси имаше месец време да се адаптира в Пекин. Бяхме ангажирали бавачка, която да ѝ говори на китайски, но истината е, че когато тръгна на училище, не знаеше езика. Пуснахме я в дълбокото, но тя се справи прекрасно и сега говори пекинския диалект без никакъв акцент“, разказва майка ѝ.

Момичето пък добавя „Беше ми трудно в началото, само седях на чина и се опитвах да слушам. А когато децата ми казваха имената си, аз постоянно си ги повтарях в ума, за да мога да ги запомня. После започнах да говоря, но понеже не зная всички йероглифи, ми беше проблем да разбирам условията на задачите по математика“. Въпреки това всички учители на Красиана казват, че тя се справя прекрасно и е една от отличничките в класа!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град